Cooking Class z Wayan, czyli Honey :)
środa, lipca 07, 2010
Atmosferę Great Mountain View Villa tworzą też jej właściciele: Nyoman i Wayan. Witają nas co dzień uśmiechem i śniadaniem przynoszonym na nasz taras. Herbata z imbiru lub trawy cytrynowej, naleśniki z bananami.... miło powspominać... Wayan świetnie gotuje. Absolutnie egzotycznie. Smaki, których dotąd nie znaliśmy. Postanawiamy wziąć lekcje gotowania. Tym razem córka i tato!
A wiecie jak powstaje mleko kokosowe? Bierze się białą część wyschniętego kokosa (zazwyczaj gruba jest na 1-3cm) ściera się na tarce - trzeba mieć nie lada siłę, kokos twardy jest. Na zdjęciu poniżej tato pomaga Wayan. Do startego kokosa, czyli do świeżych wiórków (u nas kupuje się je w plastikowych torebkach), dolewa się wody i rączką miesza się wodę z wiórkami - aromat i kolor przechodza do wody i po chwili odcedzamy absolutnie naturalne mleko kokosowe... a wiórki jeszcze się przydadzą do kolejnych dań....
Powyżej sami robimy curry ze świeżej kurkumy i innych korzeni.... Poniżej Chicken sate, czyli absolutnie bajeczne szaszłyki z kurczaka, po lewej od kurczaka sos z orzeszków ziemnych. Pycha!:
Towarzyszył nam jeszcze Nyoman z córeczką:
A oto nasze dzieła:
Nasi Tampur
Papaya curry:
Fish curry sos wygląda podobnie ale smakuje inaczej...:
Sate Ayam (Chicken sate):
Sayur Urab (fasolka w kokosie i curry):
No a teraz trzeba to wszystko zjeść. Dobrze, że odpuściliśmy desery :)
A wiecie jak powstaje mleko kokosowe? Bierze się białą część wyschniętego kokosa (zazwyczaj gruba jest na 1-3cm) ściera się na tarce - trzeba mieć nie lada siłę, kokos twardy jest. Na zdjęciu poniżej tato pomaga Wayan. Do startego kokosa, czyli do świeżych wiórków (u nas kupuje się je w plastikowych torebkach), dolewa się wody i rączką miesza się wodę z wiórkami - aromat i kolor przechodza do wody i po chwili odcedzamy absolutnie naturalne mleko kokosowe... a wiórki jeszcze się przydadzą do kolejnych dań....
Powyżej sami robimy curry ze świeżej kurkumy i innych korzeni.... Poniżej Chicken sate, czyli absolutnie bajeczne szaszłyki z kurczaka, po lewej od kurczaka sos z orzeszków ziemnych. Pycha!:
Towarzyszył nam jeszcze Nyoman z córeczką:
A oto nasze dzieła:
Nasi Tampur
Papaya curry:
Fish curry sos wygląda podobnie ale smakuje inaczej...:
Sate Ayam (Chicken sate):
Sayur Urab (fasolka w kokosie i curry):
No a teraz trzeba to wszystko zjeść. Dobrze, że odpuściliśmy desery :)
Prześlij komentarz